Norrmän räknade fel på Jas

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) anser att Norges regering räknade på fel underlag när den sade nej till att köpa Jas Gripen. Den 20 november i fjol förklarade den norska regeringen att det amerikanska stridsflygplanet F-35 skulle köpas in i stället för svenska Gripen. F-35 beskrev vara bättre för de norska behoven och dessutom ett billigare alternativ.

I december sågade Saab den norska uträkningen. Nu ifrågasätter även den svenska försvarsministern beräkningarna.

Sten Tolgfors säger till Sveriges Televisions Rapport att norrmännen räknade fel - att Gripenplanen enligt deras beräkningar blev dubbelt så dyrt som det verkliga priset.

-När det gäller beskrivningen av ekonomin har vi helt olika uppfattning, säger Tolgfors till TT.

Han har listat de frågetecken som finns kring de norska uträkningarna på sin blogg. Bland annat tar han upp att Norge begärde offert på 48 plan och 20 års användning, men värderade priset efter 57 plan och 30 år utan att fråga efter nya uppgifter.

Beräkningen av driftskostnaden gjordes utifrån det plan det norska flygvapnet använder i dag och inte från de svenska erfarenheterna med Gripen.

-Resultatet blir att några Gripens fördelar inte värderas rätt. Vi vet att kostnaden för att äga och driva Gripen är låg jämfört med andra system.

Tolgfors säger också att ett fast pris på Gripen lämnades till Norge, men i de norska kalkylerna fanns ändå ett påslag på tio till femton procent. För tillfället försöker Saab sälja Gripen till flera länder, exempelvis Brasilien.

-Det är viktigt för oss att markera att de offerter Sverige lämnar är på riktigt och att vi står bakom dem, säger Sten Tolgfors.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".