LINKÖPING

Scan lovar bättring efter hygienkritik

Efter att livsedelsverket hittade avföring på slaktkroppar på Scan i Linköping, ska företaget nu se över verksamheten. Vid provtagningen fann myndigheten att 14 av 120 slaktkroppar hade avföring på sig. Risken med de smutsiga slaktkropparna är att konsumenterna kan smittas av ehec bakterier och salmonella.

Enligt Margareta Thorgren som är informationschef på Scan, kommer företaget nu att vidta årtgärder.

– Det är att kanske sätta in fler kontroller och titta på anläggningens belysning, så att vi kan minimera det här. Så att det inte finns några föroreningar eller partiklar på slaktkropparna, säger Margareta Thorngren.

Redan år 2007 kritiserades Scan för bristfällig rengöring vid slakteriet i Linköping. Nu har livsmedelsverket återigen hittat avföring på kropparna.

– När djuren kommer från lantbrukarna är det inte konstigt att tänka sig. Djuren transporteras från bondgården till lastbilen och så småningom in till våra stall. Vi vet att det är rätt så slaskigt, vi vet hur det ser ut på en bondgård, säger Margareta Thorgren

Vidare menar Margareta Thorgren att styckat kött inte är förorenat.

– Den här kontrollen där vi fått de här avvikelserna är påträffad väldigt tidigt i slaktprocessen. Det förekommer inte när man kommit så långt att man styckar djurkroppen till slaktdetaljer, avslutar Margareta Thorgren.

Livsmedelsverket överväger att ge Scan ett föreläggande. Åtgärdar inte Scan problemet kan de tvingas betala böter.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".