1 av 2
2 av 2
Lennart Carlsson
Norrköping

Fler föräldrar betalar dagisavgift

Sedan Norrköpings kommun hösten 2007 skärpte regelverket för dem som inte betalar sina barns avgift till förskola och fritids har Norrköpingsbornas skuld till kommunen minskat drastiskt.

– Från att vi hade en siffra runt 170-180 000 varje månad som inte betalats in, så ligger vi på ett par tusen kronor i skuld varje månad, berättar Lennart Carlsson som är handläggare på utbildningskontoret.

Obetalda avgifter i förskola och på fritids har länge varit ett problem i Norrköping. I september 2007 skärptes reglerna. De barn vars föräldrar inte betalar avgiften stängs numera av från sin plats efter ett antal påminnelser och ett beslut i nämnden.

Det här har alltså fått fler att betala sin avgift vilket också märks i kommunens kassa som också resulterar i mer pengar till barnomsorgen i Norrköping.

– Under 2008 har vi fått in 1,5 miljoner kronor mer i intäkter, pengar som nu går tillbaka till barnomsorgen, säger Lennart Carlsson.

Avstängningsbeslutet har kritiserats med argumentet att barn inte ska drabbas av föräldrar som inte kan hantera sin ekonomi.

Barnen som går i förskolan ändå har rätt att vara på dagis 15 timmar i veckan trots att föräldrarna inte betalar. Lennart Carlsson ser de tuffare tagen som något positivt eftersom det verkligen har fått föräldrarna att tänka om.

– Om det rör sig om 1-2 avstängningar i veckan så är det ett stort steg som föräldrarna tar. Det är ju en service som man köper av kommunen.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".