Kulturutredningen

Sammanslagningar ska rädda kulturen

I förmiddags presenterades resultatet av Kulturutredningen på en presskonferens i Stockholm. Utredningen föreslår att flera myndigheter och institutioner slås samman för att nå ett starkare engagemang för kulturen.

Den statliga kulturutredningen presenterades av ordförande Eva Swartz Grimaldi, Mats Sjöstrand, Jonas Andersson, Rasoul Nejadmehr och Birgitta Englin.

Enligt Eva Swartz Grimaldi presenterar utredningen ”en förhållandevis omfattande kulturpolitisk förvaltningsreform”.

Huvudbudskapet var sammanslagning av institutioner och myndigheter för att effektivisera arbetet med kulturen och för att göra kulturen mer lättillgänglig för svenskarna.

  • I frågor som rör bibliotek och arkiv efterlyser utredningen en en nationell bibliotekspolitik. Kungliga biblioteket ska få en central roll inom det nationella biblioteksområdet, Riksarkivet och landsarkiven bildar en ny myndighet – Arkivverket. Myndigheten får en central roll i arbetet med det nationella arkivområdet. En central myndighet för arkiv och bibliotek inrättas senast 2014.
  • I frågor som rör historia, livsmiljö och samtid föreslår utredningen att Riksantikvarieämbetet, Riksutställningar, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Statens konstråd och Arkitekturmuseet går ihop till en myndighet.
  • I frågor som rör kulturarbetarnas situation föreslår utredningen en myndighet för bidragsgivning och ersättningar. Enligt utredningen skulle det innebära att en del av verksamheten inom Statens kulturråd, Konstnärsnämnden, Sveriges Författarfond och viss verksamhet inom Rikskonserter samlas till en myndighet. Enligt Eva Swartz Grimaldi skulle detta leda till mer engagemang för kulturarbetarnas situation från politiker. Utredningen efterlyser också ett mer sammanhållet politiskt perspektiv på de olika konstarterna.

En annan av huvudpunkterna var att öka regionalisering av kulturpolitiken. Det ska ske genom att staten ger samlat kulturbidrag till respektive region som sedan ska fördelas av de lokala politikerna.

Utredningen efterlyste också mindre detaljstyrning från statens sida och större handlingsfrihet inom konstinstitutionerna, där längre kontrakt, med Public Service-kontrakten som förebild, styr verksamheten.

Högre kulturutbildning och mer strategisk forskning inom kulturområdet var också ett av förslagen som presenterades.

Utredningen var den största kulturutredningen som presenteras sedan 1974. Utredningen har hållit på i 1,5 år. Den senaste kulturutredningen presenterades 1995. I framtiden bör dock kulturutredningarna ske oftare, föreslog Eva Swartz Grimaldi.

Mikael Stengård, Ekot
mikael.stengard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".