1 av 2
2 av 2
Ett stycke kiselkarbid som är tänkt att ersätta glödtråden i dagens glödlampor som ljuskälla.
linköping

Här tillverkas glödlampans ersättare

Snart släcks glödlampan snart för gott. Inom tre år ska lamporna vara borta från marknaden. Det har EU beslutat. Orsaken är att glödlamporna är ineffektiva och EU vill minska elanvändningen.

På Linköpings universitet pågår just nu forskning kring en lysdiod som ska ersätta glödlampan.

– Där är det enorma energibesparingar man kan göra, säger docent Mikael Syväjärvi.

När man ersätter glödlamporna i EU med lysdioder så skulle man spara 3 Terawattimmar el.

– I pengar betyder det 3 miljarder kronor och dessutom väldigt mycket koldioxidutsläpp, säger Syväjärvi.

När glödlamporna stoppas måste de naturligtvis ersättas. Problemet är att dagens mest energieffektiva teknik, lysrören och lågenergilamporna, innehåller kvicksilver. Eftersom många inte vet vad vad man ska göra av uttjänta lysrör och lampor hamnar i soporna så att det giftiga kvicksilvret till slut hamnar i naturen.

Forskningen i Linköping handlar om lysdioder av kiselkarbid. Förutom att de nya dioderna drar mindre el för att lysa upp våra rum är de också giftfria.

Lysdioder finns redan på marknaden och används bland annat i lyktorna på bilar. Problemet är att skenet från dioderna är blåaktigt och knappast något man vill ha hemma.

Kiselkarbiden ger ifrån sig ett vitt sken som liknar glödlampans.

– Det här är ersättaren till glödtråden. Man skär det här i en millimeter stora bitar som kapslas in och sen stoppar man in det i armatur, säger Mikael Syväjärvi och visar upp en bit kiselkarbid som man framställt i laboratoriet på Linköpings universitet.

Innan lysdioderna kan börja tillverkas i industriell skala och kommer ut på marknaden behövs mer forskning. Linköpings universitet samarbetar med ett japanskt universitet i projektet som tar tid men Mikael Syväjärvi är säker på att lysdioder är framtiden.

– Det är jag övertygad om. Ska man se det i ett långt perspektiv så är det lysdioder som är lösningen.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".