östergötland

Tummen upp för kulturutredningen

Den svenska kulturen ska spridas över större delar av landet, den politiska detaljstyrningen minska liksom antalet kulturmyndigheter. Det är huvudinnehållet i den kulturutredning som presenterades idag.

Enligt förslaget ska landets museer få mer långsiktiga villkor och mindre detaljstyrning.

Utredningen öppnar också för att sponsring av kultur ska få samma avdragsrätt som idrottsevenemang. Något som Maria Jansén, museichef på länsmuseet, välkomnar.

– Sponsring är ju nödvändigt idag. Vi som institution har bara 28% i fasta bidrag, resten kommer från annat håll. Kan man förenkla skatteregler så är det bra för alla parter, säger Maria Jansén.

Lars Eklund som är kulturansvarig på regionförbundet Östsam, välkomnar kulturutredningen.

Enligt förslaget kommer regionerna få ett ökat ansvar för hur statliga medel ska fördelas, och det innebär en ökad dialog mellan staten och regionerna säger han.

–  Det innebär en ökad dialog mellan staten och regionerna, och att vi får en ”portfölj” med pengar att fördela inom regionen. Det innebär samtidigt att det kommer bli ännu viktigare för kommunerna i regionen att ena sig om kultursatsningar och tala med en gemensam tunga, säger Lars Eklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".