Stor förekomst av flyghavre

Östergötland är ett av de län som drabbas hårt när flyghavret nu sprider sig. Den regniga våren och den varma sommaren har gjort att flyghavren har haft perfekta förutsättningar för att gro och sprida sig. Det här ställer till problem för länets lantbrukare.
Flyghavren är en vild havresort som är mycket närbesläktad med den odlade havren. Skillnaden är att den inte går att odla på grund av att fröna ramlar av när de är mogna. Dessutom är flyghavre betydligt aggressivare än den odlade havren, vilket gör att den konkurrerar ut odlingshavren om den inte bekämpas. Största faran är om flyghavren kommer vidare till utsädet, alltså det man sår med. Det har hänt att havre som har exporterats skickats tillbaka på grund av att det funnits flyghavre i den. Det finns olika sätt att motverka att den vilda havren kommer upp. Man kan växelodla olika grödor och det finns även bekämpningsmedel att ta till. Men när flyghavren väl har slagit rot finns det, enligt Gunnar Danielsson på Lantmännen, bara ett sätt att bli av med den: - Det är att plocka den för hand.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".