linköping

Holland kan köpa Jas Gripen

En grupp parlamentariker från Nederländerna är i Sverige för att nosa på Jas Gripen. För Saab hägrar en jättelik order - men ännu är det långt, långt dit.

– Det är ett enormt försvarsprojekt för oss, och vi vill ha mer information av både Saab och av Lockheed Martin, säger Angelien Eijsink, parlamentariker för holländska Socialdemokraterna (PvdA), till TT.

Nästa år ska Nederländerna besluta om ersättare för landets stridsflygplan av modell F-16. Eftersom ordervärdet för 85 plan är enorma 5-6 miljarder euro (54-64 miljarder kronor) slickar sig tillverkarna lystet om munnen.

Kandidater är en nyare version av F 16 och F-35 Joint Strike Fighter (JSF) från Lockheed Martin, samt Jas Gripen N G (Next Generation).

En grupp ledamöter från alla holländska parlamentspartier är på ett tredagars Sverigebesök. De träffar representanter för riksdagen, regeringen, myndigheter och Saab.

De gör klart att mycket i Saabs och Lockheeds anbud ännu är oklart. Det gäller tekniska frågor, utvecklingsfart, motköp - och kostnaderna generellt.

Nederländerna har som Nato-medlem redan satsat motsvarande 6,7 miljarder kronor i utvecklingen av JSF. I december beslutade regeringen också köpa in och testa två JSF-plan och ett F 16 - men parlamentarikerna hävdar att Saab övervägs på ett seriöst sätt.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista