östergötland

Vinterkräksjuka härjar på Vrinnevi

Vinterkräksjukan drabbar Vrinnevisjukhuset i Norrköping hårt. Totalt har ett 50-tal personer på sjukhuset insjuknat i vinterkräksjukan de senaste veckorna.

– Det är så smittsamt så även om man gör allt rätt så kan man få en spridning av den, säger Barbro Isaksson, hygienöverläkare.

Övriga sjukhus i länet har klarat sig bra. Motala lasarett och Universitetssjukhuset i Linköping har bara rapporterat enstaka fall av vinterkräksjukan den senaste tiden.

– Nu ska vi inte ropa hej än, för det är långt kvar på säsongen, säger Barbro Isaksson.

Caliciviruset som orsakar vinterkräksjukan finns i flera hundra olika varianter, de skiljer sig något från varandra. Rör det sig om en variant som inte har påträffats på länge blir symptomen kraftigare.

– Jag har svårt att tro att det skulle röra sig om ett helt okänt virus då caliciviruset finns i flera hundra olika varianter, säger Barbro Isaksson.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Fakta: Så slipper du kräkas

Vinterkräcksjukan är mycket smittsam och viruset bakom, noroviruset, överlever långa tider utanför människan. Det gör att smittan sprids både genom direkt och indirekt kontakt med smittade personer samt genom vatten eller livsmedel som smittats. Risken att bli smittad minskar med noggrann handhygien, ordentligt tillagad mat samt genom att undvika magsjuka personer och bufféer där många kommit i kontakt med maten.

Källa: Vårdguiden (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".