LINKÖPING

Saab gör miljardförlust

Försvarsindustrikoncernen Saab redovisar idag en förlust efter finansnetto på över en miljard kronor för det sista kvartalet förra året. Under samma period 2007 gick Saab istället med en vinst på en dryg miljard.

För dem som hade lyssnat på analytikerna och förväntade sig en mångmiljonvinst kom dagens förlustrapport som en kalldusch. 

Börsras i morse
När Stockholmsbörsen öppnade i morse strax efter att de röda siffrorna presenterats rasade Saab-aktien snabbt. Efter bara en kvart hade kursen backat med närmare 20 procent. Under förmiddagen återhämtade den sig sedan till ett minus på 14 procent. Förklaringen till det oväntade förlustresultatet är flera stora engångskostnader som, enligt Saab, har sin grund i den svagare världsekonomin och förseningar i större projekt.

Svag efterfrågan
Bland annat har bolaget tvingats göra en nedskrivning på över 950 miljoner på grund av förseningar inom den civila flygplansproduktionen.

– Vi ser en fortsatt svag efterfrågan både från Airbus och Boeing och vi ser att de har en produktionstakt som är mycket lägre än vad vi hade i våra planer. Så vi har bestämt oss för att det finns behov av att göra en ganska stor nedskrivning på det området, sade vd Åke Svensson, när han presenterade bokslutet.

Varsel inte omöjligt
Att en så stor del av Saabs verksamhet riktar sig mot den betydligt mindre konjunkturkänsliga försvarsmarknaden gör dock att Saab ändå anser sig stå ganska väl skyddat mitt i lågkonjunkturen.

Samtidigt är osäkerheten gällande den svenska försvarsbudgeten och framtida investeringar ett problem, konstaterade Åke Svensson, och någon försäjningsökning räknar man inte med under 2009.

Istället talas det om sjunkande marginaler och bolaget utesluter inte heller framtida varsel.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Fakta: Saabs bokslut i siffror

Kvartal 4 2008 
Omsättning 8 188
Orderingång 7 162 
Rörelseresultat -809 
Resultat före skatt -1 030
Resultat efter skatt -708
Vinst per aktie -6:78 kr
Utdelning per aktie 1:75 kr *
Siffror i miljoner om inget annat anges.
* styrelsens förslag.
Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".