Idag är blommor populärare än choklad

Hälften av Sveriges befolkning firar alla hjärtans dag. Det visar den undersökningen som Svensk handels har genomfört. En ökad omsättning syns i vissa branscher. I topp bland kärleksgåvorna ligger blommor följt av choklad och middagsbjudning.

– Jag tycker att det är mysigt att fira kärleken och uppvakta den man tycker om lite extra en dag om året. Det är en dag som förgyller vardagen och man kan göra något extra sött, säger Frida Löfgren.

Andra menar att det inte behövs en speciell dag för att vara hjärtlig.
– Jag ser det mest som en ”köpmannagrej”. Man ska köpa en massa saker, jag tycker man ska uppskatta varandra närsomhelst på året, säger Peter Sedin.

Undersökningen visar en liten ökning av att ge bort upplevelser. Firandet är inte lika partner relaterat som tidigare, nu firas även barn, vänner och släktingar. Enligt Linköpings city ledare Pälle Strångert märks lågkonjunkturen marginellt under alla hjärtans dag. Då den vanligaste summan på present är 100 kronor.

– Man märker en viss försiktighet. Men jag tror inte det har någon betydelse i det här fallet, för det är inga stora summor.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Fråga

FAKTA: Alla hjärtans dag

Ursprunget till alla hjärtans dag, Valentines Day på engelska, den 14 februari är inte helt klarlagt.

Men enligt den mest kända berättelsen levde en kristen man vid namn Valentin i Rom för över 1 700 år sedan. Mot kejsar Claudius vilja vigde han unga älskande par.

För detta brott, Claudius ville ha ogifta krigare i sin armé, fängslades han. Under tiden i fängelset träffade Valentin fångvaktarens dotter som kom med mat och meddelanden till honom.

Innan han avrättades, den 14 februari 269, skrev Valentin ett avskedsbrev till kvinnan. Det skulle vara det allra första Valentinkortet.

Källa: Nordiska museet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".