Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
linköping

Cancern ökar men fler överlever

Publicerat fredag 13 februari 2009 kl 17.18

Alltfler får cancer, det visar siffror i den senaste rapporten från 2007 om cancer i den sydöstra sjukvårdsregionen, där Östergötland, ingår. Samtidigt överlever alltfler sjukdomen.

– Det som är viktigt är att allt fler får cancer. Det beror sannolikt på att vi blir allt äldre. Ju bättre vi blir på att bota andra åkommor och ju längre man lever desto större risk är att man får en cancersjukdom, säger Hans Starkhammar som är verksamhetschef vid Onkologiskt centrum i Linköping.

Den vanligaste cancerformen för män i regionen var förra året prostatacancer, därefter kom hudtumörer, utom melanom. För kvinnor i regionen var bröstkörtelcancer vanligast, följt av tjocktarmscancer. Cancerrapporten kan ha störst betydelse i ett längre perspektiv, enligt Hans Starkhammar. 2007 ställdes mer än dubbelt så många cancerdiagnoser i regionen jämfört med år 1960. Samtidigt har antalet avlidna i cancer bara stigit marginellt.

– Det behöver inte betyda att vi har en ökad dödlighet i cancer. Det är snarare tvärtom. Inom vissa cancertyper som grovtarmscancer och bröstcancer minskar dödligheten trots att antalet fall ökar, säger Hans Starkhammar.

Nytt i rapporten från år 2007 är att man sorterat statistiken efter ålder på patienterna, och då kan man se en tydlig ökning de senaste tio åren av bröstcancer i de yngre åldrarna, kvinnorna mellan 40 och 50 år.

– Det är troligen så att det inte är fler som får bröstcancer men sjukdom upptäcks tidigare. Förhoppningsvis betyder att vi har större chans att bota cancern. Mammografin är givetvis viktig i det här sammanhanget.

När det gäller hudcancer så tror Hans Starkhammar att en ökad uppmärksamhet på förändringar i huden kan bidra till ökningen där. Rapporten om cancer i sydöstra Sverige kommer nu till nytta både inom och utom landet.

– Vi skickar våra siffror till Socialstyrelsen och de används både i Sverige och internationellt där man kartlägger olika trender inom för cancerregister. När man ser att det händer något negativt så behöver man givetvis försöka hitta orsaken till det, säger Hans Starkhammar.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".