Norrköping

Sämre sysselsättning för interner

Lågkonjunkturen gör sig påmind även inne på landets fängelser. De intagna på kriminalvårdens anstalter riskerar nu att bli sysslolösa på grund av en vikande efterfråga på deras produkter och tjänster.

– När företagen inte kan sälja något då har de inget behov att vända sig till oss för att be om hjälp med tillverkningen, säger Bertil Grönberg som är central produktionsplanerare på Kriminalvården.

Kriminalvården har under flera år försökt att öka sysselsättningen bland de intagna på anstalterna. Idag produceras allt från möbler till komplicerande stålkonstruktioner på verkstäder runt om i landet. Men efterfrågan på Kriminalvårdens produkter har minskat markant under de senaste månaderna, och nu arbetar ansvariga med att hitta nya kunder.

Enligt Bertil Grönberg behöver man både bearbeta befintliga kunderna och hitta nya.

– Om inte vi gör någonting då kommer vi att få sysslolöshet, men generaldirektören har sagt att vi snabbt ska ta fram ett åtgärdspaket över vad vi kan göra så att vi motar Olle i grind, säger Grönberg.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".