Gammal asfalt blir dyr med ny EU-regel

En EU-regel kan kosta Vägverket och kommunerna ett par hundra miljoner kronor varje år. Sen förra året är det förbjudet att återvinna gammal asfalt, om den innehåller för stora mängder stenkolsolja. Kravet att istället ta hand om gammal asfalt ställer till problem, säger Lars Nilsson, miljödirektör på Vägverket.
Problemet är att stenkolsolja som användes som bindemedel i asfalten fram till början av 70-talet inehåller mycket PAH, policykliska aromatiska kolväten, som är mycket giftiga. Den här gamla asfalten ligger ofta kvar djupt ner i vägarna. Idag tas mycket gammal asfalt tillvara och återanvänds men enligt nu gällande regler är mycket av den gamla asfalten miljöfarligt avfall. Vi kan tillägga att Vägverket för diskussioner med Naturvårdsverket om hur den här regeln ska tolkas och om det trots den, kan gå att återvinna en del av den gamla asfalten för att få ner kostnaderna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".