Katarina Gillström, överförmyndarmyndigheten i Motala.
Motala

Svårt att få tag i gode män

Det är svårt för kommunerna runt om i Sverige att få tag i personer som vill vara såkallad god man åt människor som bland annat har svårt att ta hand om sin egen ekonomi. Motala är ett exempel på en ort som har problem, där tänker man därför starta en kampanj för att locka fler att bli gode män.

Det är ofta svårt för kommunerna att få tag i folk som vill ställa upp som gode män. På föreningen Sveriges Överförmyndare ser man att behovet ökar hela tiden. I både Motala och Linköping brottas man med problemet att få tag i folk som vill bli god man. En som är i behov av god man kan ibland få vänta länge, särskilt de som har komplexa problem. Verona Lyngmo från Motala har varit god man i ett tiotal år.

- Jag stortrivs med mitt uppdrag. Jag tycker om att hjälpa människor och de blir glada om man hjälper dem och man får ett fint förhållande till dem. 

De gode männens ersättning är låg. Att det dessutom är ett stort ansvar, krävs ett personligt engagemang, och tar tid kan göra att många drar sig för att bli god man åt någon, tror Katarina Gillström. 

I Motala tänker man nu att gå ut med en kampanj för att rekrytera fler gode män. I en del andra kommuner har man tagit ytterligare ett steg för att lösa problemet, berättar Katarina Gillström. 

- I vissa kommuner ha man löst det med att anställa gode män och det kan vara en väg framöver.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".