Foto: Rolf Andersson, Pressens Bild

Läkemedelskostnaderna kan minskas

Läkemedelskostnaderna i Östergötland skulle kunna minskas med 5 miljoner kronor årligen om sjukvården använde sig av billigare läkemedel mot blodfett. Det visar en granskning som Tandvårds- och läkemedelsförmånsveket TLV, har gjort.

Skillnaden i pris mellan olika läkemedel som används är stor. Det dyraste läkemedlet kan kosta upp till 20 gånger mer än det billigaste, trots att det är lika effektivt.

Följden av granskningen blir att några av de onödigt dyra läkemedel som används kommer att förlora sin subvention från och med den 1 juni 2009.

Pengarna som sparas in kommer att användas till andra viktiga områden inom hälso- och sjukvården. Under 2008 såldes läkemedel som används vid blodfettrubbningar för 28 miljoner kronor i Östergötland.

– I dag läggs mångmiljonbelopp på subvention av onödigt dyra läkemedel, trots att det finns betydligt billigare alternativ som ger likvärdig medicinsk effekt. Vi arbetar för att samhället ska få så mycket hälsa som möjligt för varje skattekrona som satsas på läkemedel. Våra granskningar av de läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet är en del av det arbetet, säger TLV:s generaldirektör Gunilla Hulth-Backlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".