Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

A-kassereglerna slår hårt mot gode män

Publicerat måndag 16 februari 2009 kl 13.21

De nya a-kassereglerna tillsammans med försäkringskassans tuffare bedömning av vad som räknas som deltidsarbete slår hårt mot de som vill jobba som gode män.

Föreningen Sveriges Överförmyndare är starkt kritisk till förändringarna och menar att det snart inte går att hitta någon som vill ta uppdraget.

– Vi ser ju mycket allvarligt på det, säger Siv Palmgren, ordförande i föreningen Sveriges Överförmyndare.

De nya a-kassereglerna säger att om man har ett deltidsarbete får man ersättning i max 75 dagar. Men detta kan slå hårt mot de grupper som har ideella arbeten eller gör olika samhällsinsatser. Förmyndare, förvaltare och gode män är några av dem. De hjälper personer som av åldersskäl eller på grund av psykiskt tillstånd själva inte kan tillvarata sina intressen.

Tidigare påverkade inte den typen av samhällsengagemang, varken försäkringskassans eller A-kassans bedömning vid beslut om ersättning. Men deras tolkning av lagtexterna har blivit mycket tuffare på senare tid säger Siv Palmgren.

– Hela verksamheten med gode män och förvaltare bygger på att det är människor som frivilligt åtar sig ett uppdrag att på sin fritid hjälpa andra människor. Det här rycker undan möjligheten att fullgöra uppdragen att hjälpa andra, säger Palmgren.

En effekt utav den tuffare attityden blir att folk inte vill jobba som gode man eller förvaltare berättar Siv Palmgren. Med tanke på konjunkturläget och många som riskerar bli arbetslösa är en förändring i a-kassornas bedömning mest aktuellt för deras del. Därför tänker nu föreningen gå till regeringen för att få till ett undantag för deras medlemmar.

Läs även:

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".