Linköping

Djurgårdens affärscentrum utan byggherre

Byggandet av den nya stadsdelen Djurgården i Linköping har drabbats av ett bakslag. Byggbolaget Sten och Ström som skulle bygga stadsdelens affärscentrum har dragit sig ur projektet.

Kommunen har nu ingen som vill bygga centrumet. Planerna för affärscentrumet skjuts därför på framtiden, säger Michael Porath, projektledare på Linköpings kommun.

– Det gör att vi inte kan börja som vi tänkt, att bygga ut området kring det här affärscentrumet. Dom 1700 lägenheter, torg och så vidare som man hade tänkt att bygga kan man inte bygga nu, säger Michael Porath.

Satsningen på stadsdelen Djurgården i Linköping presenterades för några år sedan. Tanken är att ett helt nytt bostadsområde med 3000 till 5000 lägenheter ska byggas mellan garnisonen och Lambohov. Det kan ta mellan 20 till 30 år innan området är klart.

Affärscentrumet i den nya stadsdelen skulle enligt Michael Porath kosta 600 till 700 miljoner.

Men finanskrisen har gjort att det är svårare att finansiera stora byggprojekt, och därför läggs planerna på affärscentrumet nu på is. 

Men för att göra det möjligt att börja bygga bostäder i området tittar Michael Porath nu på om det går att dela upp byggandet och börja bygga i en annan del. Varje byggherre skulle då inte bygga mer än ett 50-tal lägenheter i taget, och riskerna skulle bli mindre.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".