östergötland

Projekt mot kriminella gäng framgångsrikt

Halva projekttiden har nu gått för den samverkansgrupp som jobbar med att få bort de kriminella mc-gängen från länet - och arbetet har gett resultat. Ett av två aktuella gäng är borta och det andra på väg bort från Östergötland.

Under hösten började samverkansgruppen arbeta mot organiserad brottslighet även i krogmiljö och i bygg-, bemannings- och telemarketingföretag.

– Det är viktigt att visa att Östergötland inte är ett område där det är gynnsamt att tjäna pengar på brottslighet, det vill vi lägga stort fokus på, säger projektledare Linda Hansson på polisen.

Enligt handlingsplanen fanns det två utpekade kriminella mc-gäng i Östergötland när projektet startade - ett i Linköping och ett i Norrköping. I Linköping köpte kommunen deras lokal och rev därefter fastigheten. I Norrköping har kommunen sagt upp hyresavtalet för det andra mc-gänget. Enligt Linda Hansson så finns det inte några fler kända kriminella motorcykelgäng i länet just nu. Och i höstas beslöt sig samverkansgruppen för att utvidga arbetet och fokusera på organiserad brottlighet på fler områden:

– Man har visat ett ganska stort intresse från andra delar av landet också. Just att alla länets kommuner har undertecknat det här avtalet, det uppfattar jag som unikt, säger Linda Hansson.

Arbetet mot den organiserade brottligheten innebär inte att polisen förändrat sina arbetssätt utan det handlar om att samverka och dra nytta av varandra myndigheterna emellan, säger Linda Hansson. Och det är inte slut när avtalstiden går ut. En aktionsgrupp ska så småningom starta på åtta ställen i landet, bland annat i Östergötland:

– Vi har inte slutat bekämpa den organiserade brottsligheten, det här är en uppstartsfas, säger hon.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".