1 av 3
2 av 3
Karolina och Håkan Johansson.
3 av 3
Anitra Steen
ÖDESHÖG

Inget Runöl på bolaget

Runölet, som tillverkas av Millingstorps gårdsbryggeri i Ödeshög, kastas nu ut från Systembolagets ordinarie sortiment. Orsaken är att ölet det senaste halvåret sålt sju procent för lite och därmed inte når upp till Systembolagets nationella minimigräns.

– Jag tycker att finns det en jämn och långvarig efterfrågan, som vi har haft i tio år, så är det inte rimligt att man på ett ögonblick plockar bort produkten helt och hållet från hyllorna, säger Karolina Johansson, som driver Millingstorps Gårdsbryggeri tillsammans med sin man.

Systembolagets vd Anitra Steen vidhåller dock att ölet inte sålt speciellt bra ens i Östergötland och att produkter som inte säljer tillräckligt bra måste plockas bort för att ge utrymme åt andra mer eftertraktade produkter.

Men landshövding Björn Eriksson och riksdagsledamoten Betty Malmberg (M) tycker att Systembolagets regler är felaktiga.

Enligt Eriksson och Malmberg drabbas små alkoholtillverkare, som vill sälja sina produkter lokalt, men inte kan sälja dem utanför Systembolaget. De vill därför att Konkurrensverket nu prövar Systembolagets regler. 

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se
Stefan Lindeberg
stefan.lindeberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".