LINKÖPING

Fusket ökar på Linköpings universitet

Allt fler studenter i landet stängs av från sina universitetsstudier på grund av att de fuskat. Det visar en granskning som Sveriges Radio Östergötland gjort. Vid Linköpings universitet fördubblades antalet avstängningar på grund av fusk under förra året.

– Studenternas inställning till fusk kan ha ändrats, säger Mille Millnert, rektor vid Linköpings universitet.

Att kopiera andras texter eller otillåtna samarbeten är de vanligaste formerna av fusk.

– Jag var lite extra stressad under den här perioden, dessutom var det mycket med familjen. Det var den största anledningen till att jag fuskade, säger en av de studenter som stängts av efter att ha fuskat.

Förra året stängdes nästan 400 studenter av på grund av fusk på landets universitet och högskolor, en ökning med 28% jämfört med året innan. Det visar en undersökning som Sveriges Radio Östergötland har gjort.

På Linköpings universitet stängdes 26 studenter av förra året jämfört med 13 året innan. Det mesta fusket sker på grupparbeten och hemtentor.

– Vi har blivit bättre på att avslöja fusk, sen kanske fusket har ökat också. Vi använder ju examinationsformer där det är lättare att fuska också än på en traditionell sals-tenta, säger Mille Millnert, rektor på Linköpings universitet.

Det finns dock de skolor där antalet avstängningar minskade under 2008, bland annat i Borås, Gävle och på Gotland. På Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan har inte disciplinnämnderna sammanträtt en enda gång de senaste tio åren.

Samtliga statliga universitet och högskolor samt tre lärosäten med enskild huvudman har svarat på SR Östergötlands frågor.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se
Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".