Sankt Anna skärgård
Östergötland

Skärpt strandskydd utmed östgötakusten

Regeringen presenterar idag sitt förslag till en ny strandskyddslag. Enligt regeringen skärps strandskyddet utmed östgötakusten, dessutom ska kommunerna runt Vättern vara restriktiva med att tillåta strandnära byggen.

Den nya lagen ska stoppa det så kallade smygboendet i sjöbodar och uthus. Samtidigt vill regeringen öppna för fler strandnära byggen i glest befolkade delar av landet med gott om orörda stränder.

Naturskyddsföreningen är kritisk och menar att lagen inte räcker för att stoppa byggen vid attraktiva och kraftigt bebyggda stränder.

Det nya är att kommunerna får huvudansvaret för att pröva strandskyddsärendena. De ska i sina översiktsplaner kunna peka ut områden för så kallad landsbygdsutveckling. I sådana trakter ska det bli möjligt att bygga hus vid i dag strandskyddade och obebyggda stränder.

Länsstyrelserna ska kunna gå in och överpröva kommunala strandskyddsbeslut och ska övervaka att kommunerna verkligen följer lagens anda.

Den nya lagen är tänkt att träda i kraft den 1 juli i år.

FAKTA: Förslag i strandskyddslagen

Det generella strandskyddet 100 meter från strandlinjen behålls. Allmänheten ska alltid kunna ha fri passage närmast stranden.Kommunerna tar över prövningen av strandskyddsärenden. Länsstyrelsen ska dock kunna överpröva kommunala dispenser och detaljplaner där strandskyddet upphävs.Det ska bli lättare att bygga vid stränder i inlandet och i glesbygden. Lättnaderna ska ske mer restriktivt i tätorter, längs Norrlandskusten, runt Gotland och vid Vänern, Vättern, Mälaren och Siljansområdet.Stärkt strandskydd i exploaterade områden längs kusterna från Bohuslän till norra Uppland, samt Höga kusten.
Källa: Miljödepartementet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".