David Svensson tankar gärna diesel när den är billig.

Billigare att fylla tanken med diesel

För första gången på två år är det billigare att tanka diesel än bensin. En förklaring till att dieseln blivit billigare är lågkonjunkturen.

– För min del är det bra, eftersom jag kör med diesel, säger bilisten David Svensson.

På en en bensinstation i Jönköping är dieseln just nu 50 öre billigare än bensinen och så ser det ut runt om på landets mackar.

Under många år var diesel billigare än bensin, men för drygt två år sen blev situationen den omvända.

– De har tjatat om att alla ska köpa dieselbilar och så när man har gjort så blir allt dyrare istället, säger Roger Pasuri, en av bilisterna som känt sig lurad.

Men nu kan alla som kör diesel glädjas åt att betala lite mindre än de som fyller tanken med bensin. Enligt Ulf Svahn, som är vd på branschorganisationen Svenska Petroleum Institutet, är det lågkonjunkturen som gjort diesel billigare än bensinen.

– Transportarbetet minskar, vi köper lite mindre varor och det handlas lite mindre varor. Då behöver man inte transportera lika mycket varor, det är den tunga trafiken det handlar om, säger Ulf Svahn.

Situationen med billigare diesel är dock tillfällig, enligt Svenska Petrolium Institutet. När väl konjunkturen vänder uppåt kommer dieseln återigen bli dyrare än bensinen.

– De tyngre transporterna kommer att fortsätta öka och då kommer efterfrågan på diesel ligga högre än efterfrågan på bensin, säger Ulf Svahn.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".