1 av 3
2 av 3
Fredrik Berg
3 av 3
Mille Millnert
Linköping

Nya tenta-former ska stoppa fusk

Examinationsformerna på Linköpings universitet kan komma att ses över. Bakgrunden är att antalet fuskade studenter ökat.

I fjol fördubblades antalet studenter i Linköping som stängdes av på grund av att de fuskat. Fredrik Berg, studentrepresentant i universitetets disciplinnämnd, säger att det är viktigt att alla lärare anmäler misstänkt fusk och inte försöker lösa det på egen hand.

– Det är väldigt viktigt att alla fall prövas i nämnden och att det inte bara sköts av den berörda läraren. I nämnden får student i alla fall en prövning där vi har höga krav på bevisning och uppsåt till exempel, säger Fredrik Berg studentrepresentant i universitetets disciplinnämnd.

En stor del av fusket sker genom otillåtet samarbete mellan studenterna och där måste universitet bli bättre och tydligare, tycker Berg.

– Informationen och examinationsformerna bli bättre. Många har inte förstått hur mycket man får samarbeta inom en grupp.

Nu kommer universitet se över sina examinationsformer för att man ska bli säkrare på att studenterna faktiskt har de kunskaper som ingår i deras examen när de lämnar skolan.

– Tanken är att vi efter den här kartläggningen ska ha en diskussion vilka examinationsformer vi ska ha. Jag tycker inte att examinationen ska bestå av bara en hemtenta eller en inlämningsuppgift. Vi måste ha någon form av uppföljning så att läraren kan vara trygg i att de som skrivit sitt namn på arbetet också är de som gjort uppgiften, säger Mille Millnert rektor på Linköpings universitet.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".