Kampanj ska få fler att äta potatis

Nu startar en kampanj med stöd från staten, EU och potatisodlarna för att få fart på konsumtionen av potatis. Fler sorter i bättre förpackningar i matbutikerna, studiebesök hos odlare, och nya recept ska få fart på försäljningen igen.

Orsaken är att potatisätandet i Sverige minskar, vilket drabbar Östergötland som är en av de största odlingsregionerna i landet.

De senaste 30 åren har konsumtionen av potatis minskat med nästan 20 kilo per person och år. Då är alla potatisprodukter som till exempel chips och pommes frites inräknade.

På Livsmedelsverket tror man en orsak till att potatisätandet har minskat är att det blivit populärt med mat med lågt GI-värde, och i potatis är GI-värdet högt.

Enligt Livsmedelsverket är dock potatisen betydligt nyttigare än sitt rykte.

Samtidigt har konsumtionen av feta potatisprodukter som chips och pommes frites flerfaldigats sen 1980.

Fakta: Den svenska potatisskörden

Den svenska skörden av matpotatis 2008 blev närmare 535 000 ton.Omkring 75 procent av all svensk matpotatis odlas i fyra län: Skåne, Halland, Västra Götaland och Östergötland.
Vår konsumtion av matpotatis har minskat från 64,9 kilo per person och år 1980 till 45,9 kilo 2006. Andelen som äts som pommes frites och chips har flerfaldigats under samma tid.
Potatis har fått stryk i debatten om glykemiskt index (GI). Potatis har ett högre GI-värde än pasta, men tar man hänsyn till att potatis ger högre mättnadskänsla så blir värdet lägre för en normalportion potatis än en normalportion pasta.

Källor: Jordbruksverket och Livsmedelsverket. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".