1 av 7
2 av 7
3 av 7
Mille Millnert, rektor Linköpings universitet.
4 av 7
5 av 7
Fredrik Berg
6 av 7
7 av 7

Reportageserie: Fusket på universitetet

Antalet studenter som stängs av för att ha fuskat på landets universitet och högskolor har ökat, det visar en undersökning som Sveriges Radio Östergötland låtit göra.

Här hittar du Katarina Wahlströms reportageserie om fusket på universiteten.

Del 1: Dubbelt så mycket fusk. På Linköpings universitet fördubblades antalet studenter som stängdes av för fusk under 2008. Kopierade texter och otillåtet samarbete mellan studenter är de vanligaste sätten att fuska.

– Studenternas inställning till att fuska har ändrats, säger universitetets rektor Mille Millnert.

Del 2: Nya sorters prov väntar. Linköpings universitet kommer nu att se över vilka sorts prov och examinationsformer man har på sina utbildningar för att försäkra sig om att ingen fuskar. Dessutom måste skolan bli tydligare om var gränsen mellan samarbete och fusk går tycker studenterna.

Del 3: Toppen av ett isberg. Så beskriver forskaren Håkan Hult i Linköping det fusk som idag avslöjas på landets lärosäten. Det är många lärare som inte anmäler fusk de upptäckt och hån från kollegor och hot från elever förekommer, enligt Hult.

Del 4: Våga anmäla! Det ska inte vara så dramatiskt att anmäla misstänkta fusk till disciplinnämnden på landets universitet. Det säger Högskoleverkets universitetskansler Anders Flodström. Dessutom måste lärosätena ta ett ansvar för studenterna även efter att de fuskat.

Del 5: Victor misstänktes för fusk. Även de studenter som utsätts för fusk kan råka illa ut. Victor Bengtsson från Mjölby läser till lärare och en klasskamrat kopierade stora delar av Victors tenta och använde som sin egen. Det höll på att sluta illa.

Del 6. Lärarna tvekar att anmäla. Många lärare anmäler inte misstänkt fusk bland sina elever. Anders Härnbro som undervisar på lärarprogrammmet tycker att det känns obehagligt att göra en rättsprocess av sina misstankar i universitetets disciplinnämnd.

Del 7. Längre straff inte lösningen. Drygt en månad, det är det genomsnittliga straffet för den som fuskat genom att kopiera någon annans text på universitetet. Inte så långt men väl kännbart tycker prorektorn Inger Rosdahl vid Linköpings universitet. Skärpta straff tror hon inte på.

Fakta: 400 studenter avstängda 2008

Förra året stängdes nästan 400 studenter av från landets universitet och högskolor på grund av att de fuskat. Det är en ökning med 28 %. I Linköping fördubblades antalet avstängningar från 13 till 26.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".