1 av 2
2 av 2

14 000 vapen borta från gatan

Närmare 14 000 vapen och 14 ton ammunition lämnades in under den så kallade vapenamnestin 2007. Det visar den redovisning som Statens Kriminaltekniska Laboratorium i Linköping nu har lämnat till Rikspolisstyrelsen. I Östergötland fick polisen ta emot drygt 460 vapen.

Bland annat 130 kulgevär, nästan lika många hagelgevär, ett 60-tal pistoler och lika många revolvrar. Flest vapen, över 2000, lämnades in till polismyndigheten i Stockholm.

Under en vapenamnesti kan personer som saknar tillstånd för sina vapen överlämna dom till polisen utan att riskera något straff.

Förra gången detta var möjligt var 1993. Då lämnades 17 000 skjutvapen och 15 ton ammunition in. Även den här gången lämnades fler vapen än vad polisen räknat med in.

– Vi har fått in mer vapen än vi kalylerat med. Därför har hanteringen dragit ut på tiden både på polismyndigheterna och på SKL, säger Lars Bjöhle på Rikspolisstyrelsen, som i slutet av februari ska presentera sin utvärdering av vapenamnestin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".