Universitetskanslern: Våga anmäla fusket

Det ska inte vara så dramatiskt att anmäla misstänkta fusk till disciplinnämnden på landets universitet. Det säger Högskoleverkets universitetskansler Anders Flodström. Dessutom måste lärosätena ta ett ansvar för studenterna även efter att de fuskat.

Fusket ökar på landets universitet och högskolor. I Linköping fördubblades förra året antalet studenter som stängdes av på grund av fusk. Men forskaren Håkan Hult i Linköping hävdar att många lärare inte vågar anmäla misstänkt fusk, ibland på grund av hot från studenter, ibland på grund av rädsla att hånas av kollegor och universitetsledning.

– Jag tror att man ska se disciplinnämnderna för rättsäkerhet och för att de betyg som ges är korrekta. Det borde inte vara så dramatiskt men kanske att det domstolslika förfarandet gör att det kan kännas lite främmande, säger Anders Flodström.

Universitetens vapen i jakten på fuskare är bland annat olika sökprogram där lärare kan se om en students text överenstämmer med någon annans. Det borde vara regel att universitetslärarna använder sig av liknande program, menar Flodström.

– De studenter vi pratar om är ju betydligt mer datorvana än sina lärare så de har säkert klart för sig att det här är en kraftfull förebyggande åtgärd.

Men han vill också se att universiteten inte lämnar fuskarna vind för våg efter att dom fallit i disciplinnämnden. Efter avslutade ärenden vill han se insatser med studievägledning och rådgivning.

– För väldigt ofta är ett fusk inte ett sätt att bara få bättre betyg utan det kan vara ett skrik på hjälp i en svår studiesituation.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Fakta: 400 studenter avstängda 2008

Förra året stängdes nästan 400 studenter av från landets universitet och högskolor på grund av att de fuskat. Det är en ökning med 28 %. I Linköping fördubblades antalet avstängningar från 13 till 26.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".