Plagierade studenter kan råka illa ut

Även de studenter som utsätts för fusk kan råka illa ut. Victor Bengtsson från Mjölby läser till lärare och en klasskamrat kopierade stora delar av Victors tenta och använde som sin egen. Det höll på att sluta illa.

– Jag blev ganska chockerade när jag fick ett mail där det stod att man skulle skickas till disciplinnämnd när man egentligen väntar på tentaresultat, säger Victor Bengtsson.

Efter att ha hört sig för visade det sig att en klasskamrat helt enkelt kopierat delar av Victors tenta. Men Malmö högskola reagerade med att vägra rätta båda tentorna. Till slut lyckades Victor Bengtsson övertala den som plagierat honom att erkänna.

Hade han inte lyckats med det kunde det fått allvarliga konsekvenser eftersom att det kan vara svårt att bevisa sin oskuld.

– Jag hade fått en avstängning, jag vet inte hur länge. Det är både pinsamt och så hamnar man mycket efter. Man får läsa om en kurs och kan få problem med CSN.

Efter ett halvårs utredning friades Victor helt från misstankarna om fusk.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".