Lärarna tvekar att anmäla fusk

Många lärare anmäler inte misstänkt fusk bland sina elever. Anders Härnbro som undervisar på lärarprogrammmet tycker att det känns obehagligt att göra en rättsprocess av sina misstankar i universitetets disciplinnämnd.

Gör man det här så tar det extra tid. Den stora frågan är ju också hur mycket man har på fötterna att visa upp för disciplinnämnden.

Är det ett nederlag att ha en student som fuskat?
– Personligt måste det kännas som ett nederlag.

Det förekommer mycket fusk i grupparbeten. Det visar SR Östergötlands undersökning. Henrik Jacobsson, också han lärare på lärarprogrammet, berättar att det ibland är svårt att avgöra vem i en grupp som gjort vad.

– Det var två kopior på ett och samma arbete. Personerna blev avstängda i två månader och det är ju ett jätteproblem att komma igen sedan.

För honom är det inte självklart att anmäla alla misstankar om fusk som man ser.

– Är det fusk ska det givetvis anmälas men det är väldigt svårt att se vem som gjort vad i ett arbete som är uppdelat på flera personer.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".