Många tidningar tappar i upplaga

Många tidningar tappar i upplaga. Det visar siffror som Tidningsstatistik presenterade vid midnatt. Östgöta Correspondenten är landets fjärde största landsortstidning, men har tappat 2 200 exemplar på ett år.

Östgöta Correspondentens upplaga ligger nu på 56 200 per utgivningsdag. Helsingborgs Dagblad, Nerikes Allehanda och Dalarnas Tidningar är större. Samtliga minskar dock i upplaga, enligt Tidningsstatistik AB.

Corren har nyligen satsat på en tvkanal och Ola Sigvardsson som är chefredaktör för Östgöta Correspondenten är inte särskilt oroad, utan säger sig tro på framtiden.

– Jag tycker att ett förlorat exemplar är mycket, men det här är en del i en utveckling som pågått under en lång tid. Både Corren och egentligen hela dagspressen har förlorat i upplaga sedan i början av nittiotalet.

Bland de 25 största landsortstidningarna är det bara Barometern i Småland som inte minskar i upplaga. Tidningsdrakar som Dagens Nyheter, Expressen och Aftonbladet tappar flera tusen i exemplar.

– Jag tror att det handlar om ändrade medievanor, säger Ola Sigvardsson, inte minst nätet har stor del i vår mediekonsumtion idag.

Hur ska man göra för att få upp upplagan?

– Det viktigaste är god journalistik. Vi måste se till att göra en tidning, webb och tv-kanal som är så intressant att folk väljer dem.

Även Norrköpings tidningar och Folkbladet tappar läsare, NT med 1 300 exemplar per år och Folkbladet med 400. Länstidningen Östergötland går dock mot strömmen. Veckotidningen ökade sin upplaga med 600 exemplar det senaste året.

Maritha Larsson
maritha.larsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".