norrköping

Polisen vill patrullera på nätet

Närpolisen i Norrköping vill använda Internet för att komma i kontakt med ungdomar. Tanken är att polisen ska synas på ungdomsnätverk på Internet för att kunna svara på frågor eller få tips.

– Vi vill synas och vi vill vara där ute och träffa ungdomarna i deras miljö, precis som vi gör på ungdomsgårdar eller fester, men den vanligaste miljön idag är att vara ute på nätet, det är där de umgås med sina kompisar, säger Mikael Skoog som är chef för ungdomsgruppen på Norrköpingspolisen.

För att hitta en ny väg att få kontakt med ungdomar i Norrköping vill närpolisen ut på nätet. Mikael Skoog tror att det kan vara enklare för unga personer att skriva via nätet än att ringa till polisen om det hänt något. Förutom att svara på frågor hoppas polisen också få reda på vad som är på gång, exempelvis var nästa större fest ska vara.

– Där har vi sett en klar koppling till Internet. Förut kunde man ha en mindre fest för några inbjudna, idag kan det komma trehundra som inte är bjudna. Många sådana mer konkreta tips hoppas vi på. Är det mycket skadegörelse kan man lämna tips anonymt, sen är det upp till oss att gå vidare, säger Mikael Skoog.

Många brott begås på Internet som hot, personangrepp och förtal och det är också en anledning till att närpolisen är angelägen om att finnas på nätet mer aktivt. I höst hoppas myndigheten vara igång.

– Men det kommer att ta mycket tid, men precis som vi kan lägga resurser på att synas ute så hoppas vi kunna lägga resurser på det här, säger Mikael Skoog.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".