Privata apotek ska ge bättre service

I dag presenterar regeringen lagförslaget som slopar apoteksmonopolet. Det här kommer att öka servicen för östgötarna, med längre öppettider och kanske också fler leveransställen och nya apotek, det säger den moderata riksdagsmannen Finn Bengtsson från Östergötland.

– Vi har ju många utbildade farmaceuter här i länet som kanske är intresserade av att starta eget och öppna apotek, säger Finn Bengtsson från Moderaterna.

Hur blir det för glesbygden?

– Reformen innebär att apoteksombuden blir kvar, och där kräver vi att den kvarvarande delen av de statliga apoteken också behåller alla sina ombud. Sen räknar vi med att andra entreprenörer ska etablera sig även utanför städerna.

Avregleringen av apoteksmonopolet i Sverige sker i flera steg. Redan idag kan vi köpa nikotinläkemedel även i andra butiker än apotek, och landstingen har fått lov att driva sina egna sjukhusapotek.

I sommar, den 1 juli, så släpper Apoteket 450 av sina 900 butiker till intresserade entreprenörer. Och i höst, från den 1 november, så kommer vi dessutom att kunna köpa receptfria läkemedel i vanliga butiker.

Enligt vad som skett i Norge efter en liknande omreglering så kommer tillgängligheten att öka stort . Men riksdagsman Yvonne Andersson från Kristdemokraterna betonar att bland alla förändringar så kommer högkostnadsskyddet att vara kvar.

– Tanken är att servicen ska öka, men högkostnadsskyddet ska vara detsamma. Det kommer alltså inte på något sätt bli negativa effekter i det avseendet.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".