Pensionsavgifter underminerar polisens budget

Länspolisens prognoser pekar på ett budgetunderskott på 9,6 miljoner kronor. Orsaken är att att pensionsavgifterna höjts, något som Länspolismästare Lars Engström inte hade räknat med.
Nästa år förväntas pensionsavgifterna höjas igen med en procentenhet. Länspolisens prognos är då ett underskott på 25 miljoner kronor. För att täcka de ökade kostnaderna förväntar sig polisen att få ersättning av staten, men det avgörs i regeringens budgetproposition i höst. Fram till dess påverkar inte underskottet polisens arbete, men skulle man inte få ersättning så skulle enda sättet att klara budgeten vara att göra, som man skriver till Rikspolisstyrelsen, "omfattande personalförändringar". Länspolismästare Lars Engström räknar inte med att behöva genomföra uppsägningar av personal, men målet att öka antalet poliser i länet från dagens 635, till 670 år 2004 kan inte genomföras om man inte får någon ersättning för pensionsavgifterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".