Ombyggda sjöbodar ett ökande problem i skärgården

Gamla sjöbodar som olovligen byggs om till sommarstugor har blivit ett allt större problem i den östgötska skärgården. Det strider mot strandskyddet, lagen som ska hålla våra stränder och kuster öppna för allmänheten.
Länsstyrelsen får allt fler anmälningar om gamla sjöbodar som byggs om till sommarstugor. Man har struntat i att söka dispens eftersom det med största sannolikhet skulle betyda avslag, det krävs särskilda skäl för att få bygga närmare än 150 meter från vattnet, enligt strandskyddet som ska hålla våra stränder och kuster öppna för allmänheten. Trots att husen slutligen måste tas bort, i många fall efter överklagande till Miljödomstolen, börjar det här bli ett allt större problem i hela landet. Länsstyrelsen saknar resurser att jaga alla lagbrytare, och det finns också problem med bevisningen. - En sjöbod som har funnits sedan 40-talet, där man påstår att här har man bott, det kan vara svårt att motbevisa, säger Leif Jonsson, chef för Länsstyrelsens samhällsbyggnadsenhet och ansvarig för strandskyddsfrågor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".