Norrköping

Elektroniska fotbojor inte säkra

Systemet där brottslingar övervakas med hjälp av elektronisk fotboja kan slås ut vid strömavbrott eller driftstörningar i datasystemet.

Idag avtjänar flera hundra svenskar sina straff hemma och övervakas med hjälp av fotboja, men vid flera tillfällen under de senaste åren har systemet slagits ut.

– Det finns ju tillfällen då själva systemet kan stoppas men även det nätverk som systemet som är beroende av har stoppats, säger Kjell Carlsson på Kriminalvården.

Idag avtjänar drygt 600 personer i sitt straff i hemmet och de övervakas med hjälp av fotboja.  Övervakningen sker med hjälp av en sändare som sitter runt fotleden på den dömde. Med hjälp av elektroniskmottagare i hemmet kontrollerar frivården de dömda och vid avvikelse eller rymning larmas personalen på frivården direkt.

Men vid flera tillfällen har övervakningen av de dömda inte fungerat som det ska, detta för att tekniken helt eller delvis lamslagits på grund av strömavbrott, dataproblem eller fel i det mobilanätet som används för att skicka information till frivården.

Kjell Carlsson betonar att frivården har möjlighet att i efterhand kontrollera vad de intagna haft för sig.

– Om det skulle inträffa så lagras informationen och rapporteras sedan in så snabbt systemet är igång igen, säger Carlsson.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".