Mikael Karlqvist, operatör på SOS alarm i Norrköping
Norrköping

Nytt datasystem ska göra SOS säkrare

För ungefär ett år sen fick SOS-centralen i Norrköping, som tar emot alla 112-samtal från Östergötland, det nya datasystemet Zenit. Men först nu har alla larmcentraler i landet gått över till samma system

Att landets samtliga 18 larmcentraler är anslutna till det nya datasystemet innebär stora fördelar när ambulanser och räddningstjänsten ska sättas in, berättar Peter Mildén som är platschef på SOS Alarm i Norrköping.

– Det är en digital karta som innebär fördelar. Vi se vart alla ambulanser befinner sig, vi ser var alla räddningsfordon befinner sig på kartan. Vi har också möjlighet att positions bestämma dom som ringer in till oss. Centralerna runt om i landet kan även hjälpa varandra vid större händelser, säger Peter Mildén.

Mikael Karlqvist som tar emot nödsamtal på SOS alarm i Norrköping har jobbat med både det gamla och det nya datasystemet. Han ser stora fördelar med det nya systemet. 

– Det här är mycket snabbare och vi kan göra ett bättre jobb, säger han.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".