Norrköping

Facket kontrollerar Centralbadet

Efter SR Östergötlands rapporter om problemen på Centralbadet i Norrköping har nu fackförbundet Kommunals regionala skyddsombud besökt badet för att förhöra sig om läget. Nu lovar Medley, som driver Centralbadet i Norrköping, att se över problemen med stökiga ungdomsgäng.

– Det är vårt arbete att se till att det blir en trygg och säker miljö vår våra kunder och att det är en trygg och säker arbetsplats och vi jobbar kontinuerligt med det här, säger Stefan Jansson operativ chef på Medley.

Men Stefan Jansson tycker inte att det är något stort problem utan säger att det beror på att man bygger om på badhuset.

– Det har varit byggjobbare i hela huset så det medför extra påfrestning och får man dessutom ordningsproblem så blir det extra påfrestning för alla parter, säger Stefan Jansson.

Centralbadet har problem med såväl bråkiga ungdomsgäng i bassängerna som hotat badvakterna och bristande renhållning.

– Vi var ju tvugna att kolla upp med hur skyddsombudet som finns på arbetsplatsen ser på situationen och vad vi kunde hjälpa till med, säger Mats Nilsson, regionalt skyddsombud på Kommunalarbetareförbundet.

Vad anser du bör göras?
Det måste finnas klara direktiv från arbetsgivaren om vad som ska göras när de här hotfulla situationerna uppkommer. Och personalen måste också få prata av sig om vad som har hänt. Det är ju arbetsgivarens ansvar att ta hand om de anställda. Och det är de rutinerna som behöver striktas upp, säger Nilsson.

Under eftermiddagen kommer arbetsgivarna och facket diskutera vad som har hänt och det kommer vi att följa upp från organisationen, för att se att de tagit fram de rutiner som vi tycker behövs.

Skyddsombuden har en möjlighet att stänga en arbetsplats om arbetsmiljön inte är tillräckligt bra, om det visar sig att det innebär uppenbar fara för liv och hälsa för dem som vistas på platsen. Det är enligt Mats Nilsson inte aktuellt i nuläget.

– om vi har pratat med arbetsgivaren och men inte får något stöd därifrån, då kan vi komma in med sådana åtgärder.

För ansvariga kommunalrådet Stefan Arrelid kom beskedet om problemen på Centralbadet som en överraskning.

– Eftersom det är första gången jag hör det här så får jag nu ta kontakt med ansvariga politiker i kulturnämnden och jag hoppas att även Medley tar kontakt med fritidskontoret.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se
Lotta Karlsson
lotta.m.karlsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".