Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kinda kommun har medvetet använt kommunens överskott till att betala av sina lån.

Kinda betalar av sina skulder: "Vi är lite bättre rustade"

Samtidigt som många kommuner i Östergötland blir allt mer skuldtyngda går några kommuner mot strömmen. Valdemarsvik, Ydre, och Motala är några exempel. I Kinda har man medvetet satsat på att minska låneskulden det senaste året.

– Har man pengar på kistbotten så är det bra att passa på att betala av sina skulder. Det får effekten att istället för att lägga pengarna på räntor så kan vi satsa pengarna i verksamheten, säger kommunalrådet Anders Ljung (C)

43 miljoner kronor har Kinda minskat sina skulder med det senaste året. Själva kommunen har inga skulder kvar men bostadsstiftelsen Kindahus har fortfarande 200 miljoner i lån att betala av.

Kommunens överskott har använts för att betala lånen. Minskad skuldbörda betyder mycket för kommunen.

– Vi har kunnat placera pengarna i räntebärande papper och fått ett litet bidrag till verksamheten. Det innebär ett tiotal tjänster som vi kan försörja på så sätt istället för att låna pengarna, säger ekonomichefen Tauno Fagerlund.

Skulderna har ökat i sju av länets kommuner medan Åtvidaberg, Kinda, Ydre, Valdemarsvik, Vadstena och Motala minskat sina skulder. I Åtvidaberg som minskat sina skulder mest det gångna året kommer den största delen, 130 av 146 miljoner kronor, från försäljningen av det kommunala bostadsbolaget.

Kinda kommer att behöva ta nya lån i framtiden för att göra investeringar men både Anders Ljung och Tauno Fagerlund säger att man då noga måste överväga riskerna.

Idag är räntan låg men kärvare tider väntar och när arbetslösheten ökar minskar kommunernas skatteintäkter. Är kommunens skuldbörda låg är man bättre rustad om något oväntat händer. Har man däremot stora lån kan det däremot bli tufft.

– Det här är ett stort problem om det händer något. Nu händer det en hel del i form av uppsägningar och skulle det dessutom hända en större naturkatastrof eller något annat så blir det problem. Vi är lite bättre rustade och kan dessutom passa på att se över vad våra företag behöver under den här tiden, säger Tauno Fagerlund.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Här minskar kommunens skuld

Kommun, skuldminskning
kronor per invånare 2008

  1. Åtvidaberg 12 648
  2. Kinda 4350
  3. Vadstena 1672
  4. Valdemarsvik 1656
  5. Ydre 1637
  6. Motala 691

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".