Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Ökat intresse för medling vid brott

Allt fler unga brottslingar går med på att träffa sina brottsoffer genom medling. 16-årige ”Johan” ställde upp på medling efter att ha stulit ett par fotbollsskor.

- Det kändes mycket lättare, man blev inte utskälld utan fick förklara varför man gjorde det och att det var en engångsgrej, säger han.

Johan, som egentligen heter någonting annat, togs på bar gärning och dömdes nyligen till 20 timmars samhällstjänst och 500 kronor i böter för skostölden.

Sedan ett år tillbaka är alla kommuner skyldiga att erbjuda medling till unga brottlingar. I Linköping genomfördes över 200 medlingsamtal förra året, vilket är en ökning med det dubbla sedan 2007. Och att ställa upp på medling var nyttigt enligt Johan.

- Alla som har varit med om något sånt här borde vara med på medling. För det är det bästa av allt det här, även om man har gjort något dumt så måste man ju stå för vad man har gjort.

Kändes det lättare för dig efteråt?
- Ja, det kändes jättemycket lättare. Man fick ju chansen att berätta allting, man fick inte bara sitta och få skäll utan förklara att det var en engångsgrej.

Tveka du någon gång att ställa upp?
- Ja, hela tiden faktiskt. Jag kom dit med tanken att jag kanske inte skulle vara med på det här för det kändes ganska jobbigt. Men efteråt kändes det mycket skönare än hur det kändes innan faktiskt.

Risken för återfall halveras för ungdomar som gått igenom medling visar en svensk studie. Under medlingen fick Johan träffa Ann Süssly som är butikschef på Stadium Tornby i Linköping och förklara varför han försökte stjäla skorna. Det var första gången butiken ställde upp på medling.

- Den här killen var väldigt ödmjuk i situationen och det syntes på honom att han var väldigt stressad och att han lyssnade på vad jag hade att säga. Så känslan efteråt var snarast att jag tror att jag hjälpte honom på något vis att gå vidare och inte göra om det här. Och det är ju därför vi gör det, för att få stopp på det här. säger Ann Süssly.

Vad känner ni för framtiden, är medling ett bra sätt att jobba vidare med?
- Definitivt, jag tycker det är jätte, jättebra.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

FAKTA: MEDLING VID BROTT

Medling är frivillig och innebär att gärningsman och offer möts tillsammans med en opartisk medlare för att prata om brottet.Lagen om medling med anledning av brott tillkom 2002.

Vid årsskiftet träder ett tillägg i kraft som ålägger kommunerna att erbjuda medling till ungdomar under 21 år, som begått brott.Vid lindriga brott som snatteri, stöld och skadegörelse kan åklagare låta bli att väcka åtal om den unge går med på medling.

Det kan också gälla vid en lindrig misshandel där det finns förmildrande omständigheter.Vid något grövre våldsbrott kan domstolen vid straffmätning se det som förmildrande om den unge gått igenom medling. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".