Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Just nu
Bilist har kört av vägen - bilen började brinna
Finspång

Arnell talar ut om avhoppet som kommunchef

Publicerat torsdag 5 mars 2009 kl 10.20

Idag väljer Finspångs nyss avgångne kommundirektör Sven-Inge Arnell att tala ut i Sveriges Radio Östergötland om varför han hastigt lämnade sin post tidigare i veckan.

– Jag tror inte på att vi måste säga upp anställda just nu, utan istället lägga en kostnadspress under en mycket längre tid och spara i goda tider för att klara år som det här, säger Sven-Inge Arnell.

Fram till nu har Sven-Inge Arnell valt att inte ge några intervjuer. I God morgon Östergötland berättade han om varför han valde att lämna arbetet.

– Jag formulerade mig i ett antal punkter, där det viktigaste var att vi måste se ekonomin över längre tid. Då är inte 2010 det viktiga året, säger Sven-Inge Arnell.  

Det var i måndagskväll som Sven-Inge Arnell sade upp sig direkt efter kommunstyrelsens möte, där man beslutat att spara 80 miljoner kronor till 2010. Arnell ansåg sig inte vara överens med de styrande politikerna om hur kommunen ska ta sig ur den ekonomiska krisen.

Arnell tror inte på kommunstyrelsens strategi för att komma tillrätta med ekonomin och menar att kommunstyrelsens plan inte är genomförbar, samtidigt som kommunstyrelsen inte lyssnat på Sven-Inge Arnell. Något som gjorde det omöjligt att sitta kvar på posten som kommundirektör.

– Jag tror inte på att vi måste säga upp anställda just nu, utan istället lägga en kostnadspress under en mycket längre tid och spara i goda tider för att klara år som det här, säger Sven-Inge Arnell.

Under förra veckan räknade ekonomichefen i Finspång på hur kommunens budget skulle se ut om man genomförde en skattehöjning med 70 öre. Något som skulle ge kommunen en balans i ekonomin under nästa år. Arnell hade gärna sett en skattehöjning men är inte säker på att det skulle vara nog.

– Under förutsättning att skatteintäkterna inte blir ännu lägre, men jag tror att det kommer bli ännu sämre innan året är slut, säger Sven-Inge Arnell.

Sven-Inge Arnell får ingen fallskärm efter sin avgång, men har i sitt kontrakt 6 månaders uppsägningstid. Under det halvåret ska han bland annat hjälpa den tillförordnade kommundirektören, Anders Axelsson, att komma in i jobbet. Vad som händer sen är ännu oklart.

– På sikt hoppas jag kunna hitta ett annat jobb, avslutar Sven-Inge Arnell.

Lars Anrell
lars.anrell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".