Östergötland

Utredning inleds efter hjärtdöd

Det amerikanska företaget NMT Medicals som tillverkar det hjärtimplantat som ledde till en 65-årig mans död utreder nu om det finns något fel på implantatet. På Läkemedelsverket följer man nu den fortlöpande utredningen.

– Vi får granska innehållet i den information som kommer från tillverkaren, säger Arne Kardell som handlägger ärendet på enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket till SR Östergötland.

Den 65-årige mannen led av hjärtfel och fick ett implantat inopererat i hjärtat på Universitetssjukhuset i Linköping i februari 2008.

Vid en läkarkontroll ett halvår efter operationen mådde mannen bra, men i början av februari i år avled han hastigt i sitt hem. Obduktion visade att en del av implantatet trängt igenom hjärtat och punkterat stora kroppspulsådern.

– Vi måste se vad tillverkaren säger om det här, om de anser att är något fel på produkten eller om det begåtts något fel inom vården, säger Lennart Philipsson, som är enhetschef för enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket.

Det är tillverkaren som har ansvaret att utreda om det är något fel med produkten. Men enligt Arne Kardell är det inte säkert att det är något fel på implantatet.

– Ett dödsfall kan man i vanliga fall inte dra några slutsatser av. Har man däremot en en epidemi av händelser kan man misstänka att det är något fel på produkten.

Läkemedelsverket har varit i kontakt med universitetssjukhuset, men väntar fortfarande på att få en formell anmälan därifrån.

Sjukhuset har anmält händelsen till Socialstyrelsen som nu ska undersöka om det har begåtts något misstag när implantatet opererades in.

Ett vetenskapligt råd ska sammankallas för att granska det som skett. Anita Lindberg, som handlägger ärendet på Socialstyrelsen, säger att det i nuläget inte går att säga när deras arbete kan vara färdigt.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".