linköping

Mamman nekar till mordanklagelse

Uppdaterad version 23:46
Misstankarna mot den 32-åriga kvinna som sitter anhållen för mord på sin tvåårige son i Linköping har stärkts. Kvinnan är nu anhållen på sannolika skäl, vilket är den starkare misstankegraden. Mamman nekar till anklagelserna.

– Det var i fredags som pojken påträffades livlös i en lägenhet i centrala Linköping. Han var död när han kom till akutintaget på Universitetssjukhuset i Linköping, säger Mariana Persson, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Berit Blick, kriminalinspektör och utredningsledare vid polisen i Linköping vill inte gå in på hur pojken bragts om livet.

– Mamman är på sannolika skäl misstänkt för mord på pojken, det finns alltså starkare skäl än för skäligen misstänkt som är den lägre misstankesgraden, berättar hon.

Vad grundar sig misstankarna mot mamman på?
– Det grundar sig på omständigheter i hela situationen, mer kan jag inte säga.

Mamman förnekar, enligt Berit Blick, anklagelserna.

– Föräldrarna mår båda väldigt dåligt men får hjälp av psykolog, säger hon.

Pojken kommer att obduceras imorgon, måndag.

Åklagaren har fram till tisdag på sig att besluta om häktningsförhandling.

FAKTA: Dödligt våld mot barn

De senaste tio åren har 24 fall av så kallat barnadråp inträffat i Sverige. Det är nästan alltid - i nio fall av tio - en förälder som tar livet av ett barn.Män är något vanligare som förövare.

Viktigaste orsaken till dödligt våld mot barn är depression eller psykisk sjukdom hos gärningsmannen. Många föräldrar begår självmord i samband med dådet. En hög andel av förövarna döms till rättspsykiatrisk vård.

Källa: Brottsförebyggande rådet (Brå), kriminolog Mikael Rying vid länskriminalpolisen i Stockholm.
(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".