Slut för företagsnamn på busshållplatser

Bussen till Maxihuset i Norrköping ska inte längre gå till Maxihuset utan kanske istället till Koppargatan 20. Inte heller ska bussen gå till Saab i Linköping eller Siemens i Finspång. Nu tar Östgötatrafiken bort alla företagsnamn på sina hållplatser.

– Nu ska de bort. Vi vill göra det enklare och tydligare. Företagsnamn kan vara ett problem för rätt var det är så flyttar företaget och då står vi där med en hållplats som är jätteförvirrande, säger Östgötatrafikens informationschef Sylvia Rydström.

Hållplatsnamnen bestäms i samråd med kommunerna. Många hållplatser med företagsnamn kom till i områden under uppbyggnad som då saknade riktiga adresser.

Det blev ett enkelt sätt sätt för folk att hitta rätt. Sedan dess har trenden för hållplatsnamn ändrats till först korsande gator, kvartersnamn och nu är det gatunamn med nummer som gäller.

– På en riktigt lång gata skulle det kunna finnas flera hållplatser med samma namn men olika nummer.

Hållplatser med företagsnamn gör att Östgötatrafiken ibland har uppfattats som sponsrad.

– Det är ju inte alls sant utan det har bara med enkelhet att göra.

Men kan det inte vara ett sätt att få in lite extra pengar till Östgötatrafiken?
– Det kanske vore en kassako men vi vill inte sammankopplas med att vara köpta eller sponsrade. Vissa företagsnamn är ju enkla att ha som hållplatsnamn, stora affärsområden till exempel. Det kommer dröja lite längre innan de försvinner men på sikt ska även de bort.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".