Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
2 av 2
Peter Borring, blivande ordförande i LRF Östergötland
östergötland

Klimatförslag upprör lantbrukare

Regeringens kommande klimatproposition rör upp känslorna bland lantbrukare. Förslaget att stegvis höja koldioxidskatten för lantbruket kallas av riksordföranden för LRF för ”nära nog en krigsförklaring mot de gröna näringarna”.

– Många av våra medlemmar har haft förväntningar på att den här regeringen ska ha förståelse för att vi som inte kan med ett fingerknäpp flytta utomlands med våra företag, vill ha backning på hemmaplan för att kunna konkurrera internationellt. 

Många inom LRF är besvikna på regeringen, säger Peter Borring som på torsdag väljs till ny ordförande för LRF i Östergötland.

Det som har retat upp lantbruksorganisationen är särskilt förslaget om att lantbrukarna inte ska få tillbaka lika mycket som tidigare av den koldioxidskatt som de betalat för diesel och eldningsolja.

Regeringen hoppas med förslaget kunna  minska koldioxidutsläppen från naturbruk och på sikt förbättra klimatet. Peter Borring tror att politiken istället kan minska intresset för delar av den gröna sektorn.

– Vi ser många redan etablerade företagare som ser utvecklingsmöjligheter just på bioenergisidan - en hel spännvidd av olika möjligheter. Men när man får såna här signaler så  börjar man ju dra sig för att sjösätta de planerna, säger han.

Lantbrukseleverna Louise Pettersson och Lowa Göransdotter i Linköping låter sig trots allt inte avskräckas från en framtid inom naturbruk.

– Man hör att det finns en massa jobb. Det är där jobben kommer att finnas i framtiden. För bönder är envisa, säger de.

Lowisa Göransson berättar att hon hört många som är missnöjda med centerns insats i lantbruksfrågor i regeringen.

– Jag har hört många som är besvikna på dem nu för att de inte hållit vad de lovat, säger hon.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".