linköping

Linköpings universitet på jakt efter kapital

Mitt i den rådande lågkonjunkturen drar nu Linköpings universitet igång en kampanj där man vänder sig till bland annat företag och privatpersoner för att få in pengar till att stärka forskning och utbildning på universitetet. Trots att kampanjen är nystartad har man redan fått in 175 miljoner kronor.

– Syftet är att få in pengar til l vår forskning på universitetet och vi siktar på att år 2010 fått in en kvarts miljard och för det här pengarna kommer vi att göra forskning som kommer att vara till stor nytta för det svenska samhället, säger Mille Millnert som är rektor på Linköpings universitet.

Redan nu har man kommit en bra bit på vägen för att nå målet - en kvarts miljard. För kampanjen har tjuvstartat å redan nu har man fått in nästan 175 miljoner kronor. De senaste bidragen att komma in är 15 miljoner kronor från Lars-Erik Lundbergs stiftelse, pengar som ska gå till forskning inom bygglogistik. Dessutom har universitetet fått femmiljoner kronor till forskningen kring barndiabetes och cancer.

Och viljan att stödja universitetet ekonomiskt är stark, trots det rådande finansläget.

– Visst håller företagen hårdare i pengarna på grund av lågkonjunkturen, men samtidigt vet alla att man måste satsa för att ligga väl till när det händer, säger Mille Millnert.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".