Östergötland

Bankkris ger minskade bidrag

Swedbanks kräftgång på börsen kan göra att forskningen och kulturlivet i Östergötland går miste om uppemot fyra miljoner kronor.

- Det är naturligtvis inte bra för oss men vi räknar med att lågkonjunkturen är övergående, att det är ett tillfälligt problem, säger Mille Millnert, rektor för Linköpings universitet.

Sparbanksstiftelsen Alfa, som årligen delar ut pengar av sitt överskott, har förlorat mer än hälften sina tillgångar när Swedbankaktien sjunkit i värde och Sparbanksstiftelsernas gemensamma förvaltningsbolag måste läggas ned tilll följd av finanskrisen.

- Det är inte någon alltför vågad gissning att våra bidrag vi lämnar kommer att minska, men det innebär inte med automatik att de kommer att utebli, säger Tommy Hjalmarsson, VD för Sparbanksstiftelsen Alfa.

Sparbanksstiftelsen Alfa är storägare i Swedbank och en av 11 sparbanksstiftelser i landet. Tillgångarna består till stor del av Swedbankaktier som kraftigt sjunkit i värde det senaste året. Hälften av stiftelsens tillgångar försvann helt när det nyligen beslutades att Sparbanksstiftelsernas gemensamma förvaltningsbolag ska läggas ned.

När Swedbank nu dessutom flaggat för att det inte kommer bli någon aktieutdelning till aktieägarna i år med kommer Sparbanksstiftelsen Alfa att få mindre pengar att röra sig med, och därmed mindre pengar att dela ut.

Tommy Hjalmarsson säger att Sparbanksstiftelsen Alfa ändå drabbats mindre hårt än dom andra sparbanksstiftelserna. Det beror på att man inte hade alla sina tillgångar placerade i förvaltningsbolaget som nu går i graven.

Bland bidragstagarna förra året finns bland annat Magnehults skogsbruksmuseum, Nyföretagarcentrum i Norrköping och stadsmuseet i Norrköping. Största bidragstagaren förra året var Linköpings universitet som fick ta emot 2,5 miljoner kronor till Campus Norrköpings visualiseringscenter.

Linköpings universitet rektor Mille Millnert säger att universitetet är i stort behov av bidrag från olika stiftelser. Han är ändå inte orolig för att Sparbanksstiftelsens problem ska drabba universitetet.

- Det har ju hänt tidigare under lågkonjunkturer att forskningstiftelser lämnar ut lägre bidrag. Vi räknar med att lågkonjunkturen är övergående, att det är ett tillfälligt problem som på sikt inte kommer att ha någon betydelse för universitetet, säger Mille Millnert.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".