1 av 2
Stefan Solyom, foto: Brita Nordholm
2 av 2
Norrköping

Solyom till Symfoniorkestern

Stefan Solyom har utsetts till förste gästdirigent för Norrköpings symfoniorkester.
– Det klickar mellan mig och den här orkestern, jag mår väldigt bra när jag är här.

De senaste tio åren har Stefan Solyom samarbetat med symfoniorkestern i Norrköping, men han har också haft flera internationella uppdrag, bland annat för tv-bolaget BBC:s orkester i Skottland.

– Det känns bra att få lite mer fast mark under fötterna, och att få det med Norrköpings Symfoniorkester som jag känner så väl.

Stefan Solyom flänger oftast runt i världen mellan olika orkestrar. Han arbetar bland annat i Glasgow och i vår ska han dirigera Parisoperan. Samtidigt har han regelbundet återkommit till Norrköping de senaste åren. Nu blir han alltså förste gästdirigent för orkestern, och kommer att göra fyra konserter om året.

Just nu är han Norrköping för att repetera med orkestern, på lördag spelar man konsert med slagverksensemblen Krouamata.

Har du någon anknytning till Norrköping?

– Jag älskar östgötska, och många goda vänner spelar i den här orkestern .

Från symfoniorkestern är glädjen lika stor.

– Att få möjlighet att engagera Solyom som 1:e gästdirigent är oerhört stimulerande för orkestern, säger SON:s direktör Peter Waldemarsson. Solyom är mycket efterfrågad som dirigent över hela Europa.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista