Sänkt avgift för färre timmar i förskolan utreds

Norrköpings kommun skulle få in 3,5 miljoner kronor mindre om avgiften för barn i förskolan sänktes med 25 procent i de fall där barnen är på dagis mindre än 30 timmar i veckan. Det visar en snabbutredning som Utbildningskontoret har gjort
Det var de borgerliga partierna som tillsammans med Miljöpartiet fått igenom i Kommunfullmäktige att en snabbutredning skulle göras. Bakom förslaget låg oro för att barn skulle få längre dagar inom förskoleverksamheten p g a maxtaxan, och man ville veta vilka konsekvenser det skulle bli om de som använder förskolan relativt kort tid varje dag skulle få en lägre taxa. Utredningen visar att kommunens intäkter minskar med 3,5 miljoner kronor om avgiften sänks för barn som redan idag nyttjar färre timmar än 30. Om dessutom var fjärde förälder som nu använder mer tid, men skulle minska barnens närvarotid, skulle det bli ännu en miljon mindre, d v s totalt 4,5 miljoner kronor. Men detta är bara de ekonomiska effekterna för kommunen av en sänkt avgift säger Barn- och Ungdomsnämnden, som skulle vilja få en bättre kunskap om resultaten av maxtaxan. Nämnden undrar bl a hur mycket taxan behöver sänkas för att motivera föräldrar att nyttja mindre tid i förskoleverksamheten, vilka tidsintervall föräldrar anser intressanta och om taxan för föräldralediga och arbetssökande behöver justeras. Nästa måndag diskuterar Kommunstyrelsen utredningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".