Flera problem sätter stopp för urinsortering

I Norrköping är det krav att installera toaletter som separerar urinen om man inte är ansluten till det kommunala reningsverket. Men i Linköping, där fastighetsbolaget Stångåstaden har ett hus med urinseparering, planerar man istället att ta bort de specialbyggda toaletterna.
Flera problem sätter alltså stopp för urinsorteringen. Dels har man svårt att bli av med urinen, det jordbruk som skulle ta emot humanurinet började odla ekologiskt och enligt EU:s regler får man inte sprida urin från människor på åkrar där det skall odlas gröda för människor. Transporterna ställde också till problem, men framför allt är det toalettstolarna i sig som inte håller måttet. Gertrud Klang, som bor i en av Stångåstadens fastigheter, säger att den lilla spolningen som skall skölja bort urinen är för dålig och dessutom tycker hon att det låter för mycket om toaletten. Lars Göran Virsén på Stångåstaden planerar att byta ut toaletterna i höst men, tanken på urinseparering får vara kvar: - Om bönderna skulle tycka att det här är bra, så har vi ju systemet kvar i fastigheten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".